Dat schrijven voor uw website een heel andere kwestie is dan schrijven voor offline kanalen, zover was u al. Maar hoe moet u dan precies schrijven voor mensen die niet lezen?!

Twee punten om nooit meer uit het oog te verliezen

  • Uw bezoekers op het web lezen niet, ze scannen

Bouw uw tekst op met deze “scanner” in gedachten. Mensen kijken eerst naar de bovenkant en dan scannen ze de linkerkant van het scherm. Begin dus met de belangrijkste informatie, eerder dan op te bouwen naar de belangrijke informatie zodat deze onderaan staat. De lezer moet de belangrijkste punten van uw tekst kennen, door enkel de inleiding te lezen. Daarna weet hij of hij wil verder lezen.

Werk daarna met tussen-koppen om belangrijke punten duidelijk te maken. Met deze koppen bepaalt de lezer of dit nuttige informatie voor hem is.

  • Begin elke tekst met u af te vragen voor wie u schrijft in plaats van wat u wilt vertellen

Voordat u aan een tekst begint, vraagt u zichzelf best af waarvoor uw bezoeker op uw website komt. Wie zijn de bezoekers? Welke informatie hebben ze nodig? Als u hierover uit bent is het gemakkelijker uw teksten op te bouwen op een manier waarop deze vragen beantwoord worden. Enkel door informatie aan te bieden die nuttig is, zal de bezoeker op uw website blijven en zelfs terugkomen.